Halal dan Haram Dalam Islam Yusuf al-Qaradawi - يوسف القرضاوي

ISBN:

Published:

578 pages


Description

Halal dan Haram Dalam Islam  by  Yusuf al-Qaradawi - يوسف القرضاوي

Halal dan Haram Dalam Islam by Yusuf al-Qaradawi - يوسف القرضاوي
| | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, RTF | 578 pages | ISBN: | 8.38 Mb

Dr. Yusuf Al-QardhawiPenterjemah: Syed Ahmad SemaitMembicarakan dasar Islam dalam menentukan halal dan haram dan perbandingannya dengan hukum-hukum kepercayaan yang wujud sebelum Islam. Antara perkara yang dibincangkan adalah dalam segi pemakanan,MoreDr. Yusuf Al-QardhawiPenterjemah: Syed Ahmad SemaitMembicarakan dasar Islam dalam menentukan halal dan haram dan perbandingannya dengan hukum-hukum kepercayaan yang wujud sebelum Islam.

Antara perkara yang dibincangkan adalah dalam segi pemakanan, kegiatan seharian dan kehidupan berumahtangga.Cetakan Kelima 2007. 978-981-00-6834-9. 578 m/s.Synopsis :Halal dan haram adalah satu kajian hukum-hukum Islam oleh Yusuf Qardhawi. Nafas pembahasannya serasi dengan peredaran dan perkembangan zaman.Berbagai bentuk persoalan yang melingkapi kehidupan social dibedah dengan bahasa yang mudah difahami.Dalam konteks kehidupan sekarang, di mana masyarakat dihadapkan pada berbagai masalah social, mudah terbentuk keperibadian dan tabiat yang permissive.

Masyarakat sekarang mudah membenarkan dan juga melakukan sesuatu yang dianggap salah atau tidak baik. Mereka tidak memperdulikan lagi perbezaan antara yang halal dan haram.Tipisnya sekat yang membezakan di antara keduanya ini sering menjerumuskan orang dalam kesalahan tanpa disedari.Hukum halal-haram yang ditetapkan Allah ke atas makhluknya sama sekali bukan umtuk mengekang hak-hak kebebasan mereka.

Sulit dibayangkan keadaan manusia seandainya kita dihadirkan ke muka bumi tanpa sebarang hukum. Sekiranya manusia kehilangan kendali hukum yang mengikatnya, sudah pasti terjadi kekacauan. Kehidupan bangsa-bangsa di masa lampau telah membuktikan hal itu.Kemanusiaan mereka tercabik-cabik oleh tindakan mereka sendiri, sehingga tidak kenal lagi mana anak, mana ibu, mana ayah dan seterusnya: semua dianggap halal. Itu sekadar contoh kecil.Belum lagi yang terkait dengan nilai kehormatan, hubungan kemasyarakatan, interaksi ekonomi dan seterusnya.

Manusia moden memerlukan semua itu sebagai alat yang akan membentuk perilaku hidup mereka, agar terhindar dari ciri-ciri kebinatangan yang rakus dan tidak mengerti hukum.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Halal dan Haram Dalam Islam":


zasilatelstvi.com

©2010-2015 | DMCA | Contact us